Περιοδοντική θεραπεία

ΣΑΒΒΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ DDS, MSc, ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΟΣ Α.Π.Θ.

Ο κύριος λόγος που πρέπει να θεραπεύεται η περιοδοντική νόσος είναι να προστατεύονται και να παραμένουν τα φυσικά δόντια στο στόμα. Χωρίς θεραπεία υπάρχει μια συνεχής καταστροφή των στηρικτικών ιστών που οδηγεί στο σημείο τα δόντια να κινούνται και τέλος να πέφτουν.

Οι στόχοι της περιοδοντικής θεραπείας είναι:

  • Η αναχαίτιση της πορείας της νόσου
  • Η διατήρηση όσο το δυνατό περισσότερων δοντιών στο στόμα
  • Η διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος

Η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου γίνεται σε δύο στάδια. Την συντηρητική και την χειρουργική θεραπεία.

Συντηρητική θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία αποτελείται από ένα ειδικό καθαρισμό που ονομάζεται αποτρύγωση και ριζική απόξεση. Πρόκειται για μια διαδικασία που θυμίζει τον κλασσικό καθαρισμό αλλά είναι βαθύτερη, πιο εξειδικευμένη και γίνεται τμηματικά και με τοπική αναισθησία για να περιοριστεί η δυσανεξία. Η αποτρύγωση και η ριζική απόξεση συνίσταται στην αφαίρεση όλης της τρυγίας και των μικροβίων από την επιφάνεια του δοντιού, αλλά και στην λείανση της επιφάνειας της ρίζας κάτω από τα ούλα. Συνήθως απαιτούνται 4-5 επισκέψεις για την ολοκλήρωση αυτής της φάσης.

Αυτή η διαδικασία βοηθά τους περιοδοντικούς ιστούς να επουλωθούν από την φλεγμονή, και τους περιοδοντικούς θυλάκους να συρρικνωθούν. Κατ’ αυτό τον τρόπο γίνεται πιο δύσκολη η συσσώρευση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας ξανά.

Σε 2 μήνες μετά τις αποξέσεις γίνεται επανεξέταση για εκτίμηση του αποτελέσματος της θεραπείας και αποφασίζεται αν θα χρειαστεί δεύτερη θεραπευτική φάση (χειρουργική).

Χειρουργική θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις η συντηρητική θεραπεία είναι αρκετή. Εάν όμως απαιτηθεί χειρουργική θεραπεία, αυτή περιλαμβάνει κάποιες λεπτές επεμβάσεις που αποσκοπούν:

  • είτε στη χειρουργική εξάλειψη θυλάκων με πολύ μεγάλο βάθος ή
  • την αναγέννηση του οστού που χάθηκε με τοποθέτηση οστικών μοσχευμάτων ή μεμβρανών κατευθυνόμενης ιστικής αναγέννησης. Η οστική ανάπλαση αποτελεί την ιδανική θεραπεία, καθώς αποκαθιστά πλήρως τις βλάβες που προκάλεσε η περιοδοντίτιδα, ωστόσο δεν είναι εφικτή παρά σε λίγες περιπτώσεις.

Η χειρουργική θεραπεία του περιοδοντίου γίνεται επίσης με τοπική αναισθησία στα υποψήφια δόντια. Γίνεται μια μικρή τομή στα ούλα, με στόχο να υπάρχει πλήρης ορατότητα στο σημείο της βλάβης. Στη συνέχεια, ακολουθεί προσεκτικός καθαρισμός της ρίζας και πολλές φορές γίνεται οστεοπλαστική, δηλαδή λειαίνεται η επιφάνεια του οστού με στόχο την εξάλειψη του θυλάκου.

Στο τέλος του χειρουργείου, τα ούλα τοποθετούνται στη νέα τους θέση με ράμματα, τα οποία αφαιρούνται μετά από 7-15 ημέρες. Μετά τη χειρουργική του περιοδοντίου, συνήθως δεν χορηγούνται αντιβιοτικά, παρά μόνο απλά παυσίπονα και ο ασθενής αποφεύγει το βούρτσισμα στη χειρουργημένη περιοχή για 2 εβδομάδες. Μετά τη χειρουργική του περιοδοντίου ακολουθεί επίσης επανεξέταση μετά από 30 ημέρες και μετά από 3 μήνες.

Διατήρηση του αποτελέσματος- Υποστηρικτική θεραπεία

Γνωρίζετε ότι… το 55% των ασθενών που δεν ακολουθούν πρόγραμμα επανελέγχων παρουσιάζουν υποτροπή της νόσου;

Μετά την ολοκλήρωση της περιοδοντικής θεραπείας είναι σημαντικό οι ασθενείς να ακολουθούν πρόγραμμα υποστηρικτική θεραπείας ώστε να σταθεροποιείται η περιοδοντική κατάστασης. Η υποστηρικτική θεραπεία περιλαμβάνει ραντεβού επανελέγχων κάθε 3-6 μήνες όπου ελέγχεται η στοματική υγιεινή του ασθενούς, επισημαίνονται πιθανά σημεία με φλεγμονή και γίνεται επαγγελματικός καθαρισμός και στίλβωση των δοντιών. Ασθενείς οι οποίοι ακολουθούν το πρόγραμμα των επανελέγχων επιτυγχάνουν σταθερότητα της περιοδοντικής κατάστασης. Αντιθέτως το 55% των ασθενών που δεν ακολουθούν το πρόγραμμα αυτό παρουσιάζουν υποτροπές, οι οποίες  οδηγούν σε περεταίρω απώλεια οστικής στήριξης.

Join our
mailing list

to stay up date

Please enter a valid e-mail