Συχνές ερωτήσεις

ΣΑΒΒΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ DDS, MSc, ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΟΣ Α.Π.Θ.

Είναι η απώλεια δοντιού φυσικό αποτέλεσμα γήρανσης;

Με καλή στοματική υγιεινή και τακτικές οδοντιατρικές επισκέψεις τα δόντια σας μπορεί να κρατήσουν υγιή σε ολόκληρη τη ζωή σας . Παρ’ όλα αυτά αν η περιοδοντίτιδα αφεθεί αθεράπευτη , τότε μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών. Γι’ αυτό , και μετά από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι περιοδοντίτιδα είναι το πρωταρχικό αίτιο απώλειας δοντιού σε ενήλικες πάνω από 40 ετών.

Πονάει η θεραπεία της περιοδοντίτιδας;

Η συντηρητική περιοδοντική θεραπεία γίνεται κάτω από τοπική αναισθησία και είναι εντελώς ανώδυνη. Μόλις περάσει η αναισθησία κάθε πιθανή ενόχληση, αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα. Ακόμη και σε περιπτώσεις χειρουργικής θεραπείας ο πόνος αντιμετωπίζεται με παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη και οι ασθενείς μπορούν από την επόμενη ημέρα να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Είναι η περιοδοντική νόσος κληρονομική;

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα 30% του πληθυσμού μπορεί να έχει μια γενετική προδιάθεση στην περιοδοντική νόσο. Παρά την σχολαστικότατη στοματική υγιεινή, οι άνθρωποι αυτοί έχουν την εξαπλάσια πιθανότητα να προσβληθούν από την περιοδοντίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει οι ασθενείς να ακολουθούν ένα εντατικό πρόγραμμα πρόληψης, πριν ακόμα εμφανιστούν τα σημάδια την περιοδοντικής νόσου, έτσι ώστε να κρατήσουν τα δόντια τους για μια ζωή. Συστήνεται τα παιδία των ασθενών που εμφανίζουν βαριές μορφές της νόσου να ελέγχονται από τον οδοντίατρο τακτικά για την εμφάνιση συμπτωμάτων ουλίτιδας, ώστε να προληφθεί η εξέλιξη της νόσου.

Υπάρχει περίπτωση μετάδοσης της περιοδοντικής νόσου από ένα μέλος της οικογενείας σε άλλο;

Μέχρι πρότινος δεν είχε αποδειχθεί ότι υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης της νόσου από το ένα μέλος της οικογενείας σε άλλο. Παρ’ όλα αυτά το 1997 δημοσιεύτηκε μία έρευνα, στην οποία οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα βακτήρια πού προκαλούν περιοδοντική νόσο μεταδίδονται μέσω του σάλιου. Βασισμένη σε αυτή την έρευνα η Αμερικανική Ακαδημία της Περιοδοντολογίας συστήνει στους ανθρώπους που έχουν περιοδοντίτιδα να προτείνουν στα μέλη της οικογένειας τους να επισκεφτούν τον οδοντίατρό τους για περιοδοντικό έλεγχο . Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι κάθε οργανισμός αντιδρά με διαφορετικό τρόπο και ένταση στα ίδια μικρόβια και συνεπώς δεν είναι βέβαιο ότι η νόσος θα μεταδοθεί από ένα μέλος της οικογένειας σε άλλο.

Αφού η περιοδοντίτιδα είναι βακτηριακής αιτιολογίας γιατί δεν θεραπεύεται μόνο με αντιβιοτικά;

Η χρήση αντιβιοτικών τοπικά ή συστηματικά είναι χρήσιμη αλλά έχει θετικά αποτελέσματα μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και κάτω από τις οδηγίες του θεράποντος οδοντιάτρου . Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας είναι πολυσύνθετη και δεν πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζεται μόνο με αντιβιοτικά.

Πρέπει να χρησιμοποιώ κάποια ειδική οδοντόκρεμα;

Όχι, δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο. Οι οδοντόκρεμες καινούργιου τύπου περιέχουν αρκετά αντιμικροβιακά συστατικά (π.χ. Triclosan, SLS κ.λ.π.) και φθόριο και μπορούν να προστατεύουν αποτελεσματικά τα δόντια μας.

Η χρήση διαφόρων στοματικών διαλυμάτων θεωρείται απαραίτητη για την επίτευξη της σωστής στοματικής υγιεινής;

Τα στοματικά διαλύματα δε μπορούν να επιτύχουν την απομάκρυνση των βακτηριδίων από όλες τις επιφάνειες των δοντιών. Τα στοματικά διαλύματα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν προσωρινά για τον έλεγχο των βακτηριδίων και σε περιπτώσεις όπου κάποιος δε μπορεί να βουρτσίσει τα δόντια του προσωρινά, όπως π.χ. μετά από τη χειρουργική θεραπεία του περιοδοντίου ή την εφαρμογή αναγεννητικών τεχνικών.

Η χρήση συσκευών laser για θεραπεία δίνει καλύτερα αποτελέσματα από τις συμβατικές τεχνικές;

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο επιστημονικό δεδομένο ότι η χρήση του laser επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα απ’ ότι η χρήση των συμβατικών τεχνικών (χρήση εργαλείων χειρός και υπερήχων) για τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας. Τα αποτελέσματα είναι παρόμοια και απαιτούνται περισσότερες και πιο εξειδικευμένες έρευνες ώστε να μπορούμε να πούμε ότι η χρήση των laser πλεονεκτεί σε σχέση με τις κλασσικές τεχνικές.

Μπορούμε να αναπληρώσουμε το οστό που χάθηκε από την περιοδοντική νόσο;

Δυστυχώς όχι. Η επιτυχία της αναγέννησης των περιοδοντικών ιστών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και την ανατομία της κάθε περιοδοντικής βλάβης. Η καταλληλότητα κάποιας βλάβης για ιστική αναγέννηση καθορίζεται από λεπτομερή ακτινογραφική και κλινική εξέταση.

Αν ένα δόντι μου κουνιέται, μπορεί να θεραπευτεί ή πρέπει να βγει οπωσδήποτε;

Η κινητικότητα ενός δοντιού δεν είναι ένδειξη για εξαγωγή του. Εάν δεν έχει γίνει πολύ μεγάλη οστική καταστροφή γύρω από αυτό, το δόντι μπορεί να σωθεί μετά από μια αποτελεσματική περιοδοντική θεραπεία. Φυσικά η πρόγνωση των δοντιών αξιολογείται μετά από προσεκτικό κλινικό και ακτινογραφικό έλεγχο ανά περίπτωση.

Όταν χαθεί ένα δόντι από περιοδοντίτιδα έχω επιλογές αποκατάστασής του;

Σε περίπτωση απώλειας δοντιών λόγω περιοδοντίτιδας, η αποκατάσταση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, με την κλασσική προσθετική και με τα εμφυτεύματα. Έτσι ο οδοντίατρος μπορεί να φτιάξει μια γέφυρα για περιπτώσεις απώλειας ενός η λίγων δοντιών ή ακόμα και μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες για απώλεια πολλών ή όλων των δοντιών. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας τα οδοντικά εμφυτεύματα, προσφέροντας μια λύση πού ικανοποιεί και τις πιο υψηλές απαιτήσεις των ασθενών τόσο σε αισθητική όσο και σε λειτουργικότητα.

Join our
mailing list

to stay up date

Please enter a valid e-mail