Είναι επώδυνη η τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων;
Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι μια διαδικασία που γίνεται με τοπική αναισθησία και είναι εντελώς ανώδυνη. Μετά την επέμβαση μπορεί να παρουσιαστεί ελαφρύ οίδημα στην περιοχή για 3 περίπου ημέρες, αλλά ο πόνος ελέγχεται με ήπια παυσίπονα. Οι περισσότεροι ασθενείς με εμφυτεύματα δηλώνουν πως η ενόχληση μετά την τοποθέτηση τους, ήταν πολύ ηπιότερη από αυτή που περίμεναν.
Είναι απαραίτητο να τοποθετήσω ένα εμφύτευμα για κάθε δόντι που έχω χάσει;
Όχι. Στις περιπτώσεις που λείπουν πάνω από ένα δόντια, τοποθετείται ο κατάλληλος αριθμός εμφυτευμάτων για να κατασκευάσουμε ακίνητες γέφυρες, με παρόμοιο τρόπο όπως οι γέφυρες στα φυσικά δόντια. Σε περιπτώσεις που λείπουν όλα τα δόντια, είναι δυνατό να τα αντικαταστήσουμε με επένθετες ολικές οδοντοστοιχίες που στηρίζονται σε 2 εμφυτεύματα για την κάτω γνάθο και σε 4 εμφυτεύματα για την άνω γνάθο.
Τι χρόνο ζωής έχουν τα οδοντικά εμφυτεύματα;
Τα εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες στην οδοντιατρική και έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι μόνιμα, όπως άλλωστε και τα φυσικά δόντια μας. Παρόλα αυτά πολλοί παράγοντες καθορίζουν την επιτυχία τους , με κυριότερους την σχολαστική υγιεινή τους, καθώς και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για τον έλεγχό τους.
Πώς εξασφαλίζουμε υψηλά ποσοστά επιτυχίας;
Αρχικά, τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούμε πρέπει να προέρχονται από μεγάλες εταιρείες με εμπειρία τόσο στην έρευνα όσο και στη κατασκευή τους εξασφαλίζοντας έτσι σταθερότητα στη ποιότητα και στη συνεχή χρήση των πλέον σύγχρονων υλικών. Έπειτα, είναι βασικό να υπάρχει ένα λεπτομερές και επιστημονικά τεκμηριωμένο χειρουργικό και προσθετικό σχέδιο θεραπείας πριν την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων , ώστε να έχουμε προβλέψιμα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Τέλος, οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται για το ρόλο της στοματικής υγιεινής και να ακολουθούν ένα πρόγραμμα επανελέγχων, το οποίο καθορίζεται από τον θεράπων οδοντίατρό τους.
Είμαι ο κατάλληλος ασθενής για εμφυτεύματα;
Τα εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν σε όλους τους ασθενείς που θέλουν να αντικαταστήσουν ένα ή περισσότερα χαμένα δόντια. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του προσώπου του ασθενούς, το οποίο σημαίνει ότι δε μπορούν να τοποθετηθούν εμφυτεύματα σε άτομα νεαρότερα των 18 ετών. Οι υποψήφιοι ασθενείς αρχικά θα πρέπει να έχουν θεραπευτεί από τυχόν τερηδονικές βλάβες καθώς και από προϋπάρχουσα περιοδοντική νόσο. Αφού εξασφαλιστεί η στοματική υγιεινή, συζητείται η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με βάση το ιατρικό ιστορικό, και διαπιστώνεται η διαθέσιμη ποσότητα και ποιότητα οστού ώστε να καταρτιστεί ακριβές σχέδιο θεραπείας.
Σε ποιες περιπτώσεις δε μπορώ να βάλω εμφύτευμα;
Η τοποθέτηση εμφυτευμάτων θα πρέπει να αποκλείεται σε ασθενείς που παρουσιάζουν νοσήματα γενικής υγείας όπως σοβαρά καρδιακά ή αναπνευστικά νοσήματα και σε ασθενείς που ακολουθούν θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά ή ακτινοθεραπεία. Επιπλέον, ασθενείς με αθεράπευτη περιοδοντίτιδα ή ανεξέλεγκτο διαβήτη, δεν επιλέγονται για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων, καθώς υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης φλεγμονής, ακόμη και αποτυχίας. Τέλος, η τοποθέτηση εμφυτευμάτων μπορεί να μην είναι εφικτή εάν δε υπάρχει επαρκές οστό και δε μπορεί να αντικατασταθεί με οστικά μοσχεύματα.
Τι ρόλο παίζει το κάπνισμα στα εμφυτεύματα;
Το κάπνισμα δεν αποτελεί αντένδειξη αλλά σίγουρα είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας για τα εμφυτεύματα. Υπάρχουν πλέον τεκμηριωμένες επιστημονικές έρευνες που δίνουν χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας σε καπνιστές. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ποσοστών επιτυχίας σε επίπεδα όμοια με αυτά των μη καπνιστών. Για να εξασφαλίσουμε την μακροβιότητα του αποτελέσματος οι καπνιστές θα πρέπει να βρίσκονται κάτω από αυστηρότερο οδοντιατρικό έλεγχο επισκεπτόμενοι τον οδοντίατρό τους συχνότερα.
Τι γίνεται όταν δεν υπάρχει αρκετό οστό;
Η επιτυχημένη τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος προϋποθέτει την ύπαρξη αρκετού και υγιούς οστού. Οι χρόνιες φλεγμονές, η έλλειψη δοντιών για μεγάλο χρονικό διάστημα και η χρήση κακών προσθετικών συσκευών οδηγούν σε αργή αλλά συνεχή απορρόφηση του οστού των γνάθων. Για να μπορέσουν να τοποθετηθούν εμφυτεύματα σε ένα τέτοιο προβληματικό υπόστρωμα θα πρέπει πρώτα να αποκατασταθεί η έλλειψη αυτή. Η αποκατάσταση του οστού γίνεται συνήθως με τη χρήση μοσχευμάτων και μεμβρανών κολλαγόνου, η οποία πραγματοποιείται είτε σε ξεχωριστή επέμβαση είτε ταυτόχρονα με την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.
Τι είναι η περιεμφυτευματίτιδα;
Η περιεμφυτευματίτιδα είναι φλεγμονή των ούλων που περιβάλλουν τα εμφυτεύματα, όπως ακριβώς και με την ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα γύρω από τα φυσικά δόντια. Μπορεί να είναι περιεμφυτευματική βλενογοννίτιδα, όταν αφορά μόνο τους μαλακούς ιστούς ή περιεμφυτευματίτιδα όταν στην φλεγμονή εμπλέκεται και το οστό που περιβάλλει το εμφύτευμα.
H περιεμφυτευματίτιδα συχνά εμφανίζεται χωρίς συμπτώματα, όπως και η περιοδοντίτιδα. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι ελαφρά αιμορραγία στην χρήση του οδοντικού νήματος και μπορεί να φτάνουν μέχρι οίδημα στην περιοχή και εκροή πύου.
Ο περιοδοντολόγος μπορεί να διαγνώσει την περιεμφυτευματίτιδα με απλή εξέταση στον έλεγχο ρουτίνας, εξετάζοντας για αυξημένο βάθος θυλάκου απώλειας, αιμορραγία ή/και πύον, όπως και στην περιοδοντίτιδα. Ακτινογραφικά εμφανίζεται απώλεια οστού γύρω από το εμφύτευμα.
Η αντιμετώπιση, ειδικά στα αρχικά στάδια πρέπει να είναι άμεση. Αν παραμελήσουμε την θεραπεία της, προοδευτικά το οστό που στηρίζει το εμφύτευμα απορροφάται και ο κίνδυνος να χαθεί το εμφύτευμα είναι μεγάλος. Σήμερα υπάρχουν πρωτόκολλα αντιμετώπισης της περιεμφυτευματίτιδας ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται και την εξελικτική της πορεία. Όσο πιο άμεσα εντοπιστεί η περιεμφυετυματίτιδα, τόσο πιο εύκολη και προβλέψιμη είναι η θεραπεία της.